Sirup od maslačka, proljetna poslastica koja osvaja ukusom!



Proljeće je stiglo, a naš krajolik je dobio prve proljetne boje. Vrijeme je za izlazak u prirodu, kako bismo prikupili prve cvijetove, i napravili najbolji sirup od cvjetova maslačka do sada. Lako ga je pripremiti, a vaši ukućani će biti oduševljeni.
Kako pripremiti najbolji sirup od cvjetova maslačka
Ovaj sirup od maslačka jako je ukusna poslastica, a priprema se od sviježih latica cvijetova maslačka, limunovog soka i šećera. Možemo ga koristiti kao med, namaz ili zaslađivač omiljenih dezerta. Nećete se postidjeti ni ako ga poklonite prijateljima.
Za najbolji sirup od maslačka, potrebno je prikupiti samo zdrave cvjetove u punom cvatu, bez oštećenja. Također, nemojte ga brati blizu naseljenih mjesta i saobraćajnica.
Iskoristite priliku i zakoračite u prirodu, te naberite potrebnu količinu za pripremu vašeg sirupa od maslačka. Birajte veće cvjetove maslačka, jer kada budete skidali latice s cvjetova, lakše ćete i brže završiti posao.
Potrebni sastojci za sirup od maslačka:
– Zdjela od 1l napunjena cvijetovima maslačka (oko 250 cvijetova)
– Iscjeđen sok od jednog limuna
– 500 grama šećera
– 1 do 2 litra vode
Priprema se radi na sljedeći način. Predpostavljamo da ste pripremili dovoljnu količinu cvjetova maslačka, i da ste ga ubrali na čistim livadama, jer samo tako možete biti sigurni u kvalitet sirupa. Prvo je potrebno odvojiti latice od glavice cvijeta, i odstraniti sve zelene dijelove, a ostaviti samo žuto-bijele latice.
Tako očišćene latice pohranite u jednu veću zdjelu, i dodajte oko jedan litar vode, ili više, zavisno od količine latica koju ste prikupili. Možda ćete im morati pomoći da potonu, laganim mješanjem ili potapanjem. Kada ste potopili latice ostavite da odstoje u zdjeli najmanje 2 sata.
Kada su latice odstajale u vodi, bar dva sata, prekrenite u lonac i stavite na vatru. Mješajte i pirjajte na laganoj vatri oko dvadesetak minuta. Skinite sa vatre, te zatim, poklopljeno ostavite da prenoći. Sljedećeg dana tekućinu procijedite.
Fora je u cjeđenju i kuhanju sirupa
Ako želite da vaš sirup od maslačka bude sličan pčelinjem medu, morate ga procjediti kroz gustu višeslojnu gazu ili kroz papirni filtera za kafu. Ako vam ne smeta tamnija boja, procijedite ga kroz običnu cjedaljku. Mi savjetujemo prvu varijantu.
Kada završimo cjeđenje, počinjemo sa kuhanjem. Dobiveni sirup nalijte u šerpu, i lagano zagrijte, zatim dodajte šećer i sok od limuna. Potrebno je stalno mješati dok se šećer ne rastopi kako sirup ne bi zagorio. A kasnije uz povremeno mješanje provjeravajte gustoću i kuhajte sve dok sirup ne postigne željenu gustoću. Kuhanje može potrajati i nekoliko sati.
Kako biste provjerili teksturu sirupa, prenesite malu kašičicu na hladan tanjir, i vidite kako vam se sviđa debljina. Ovo bi trebalo izgledati kao da sipate pčelinji med po tanjiru. Ipak, buite pažljivi sa kuhanjem, kako se sirup od maslačka nebi karamelizirao, ako vam se čini da je previše rijedak, uvijek ga kasnije možete ponovo zagrijati i dokuhati. A ako se kalamerizira, vaš trud će biti uzaludan.
Kada odlučite da je vaš sirup od cvjetova maslačka gotov, procjedite ga još jednom kroz gazu, dok je vruć. U pećnici lagano zagrijte tegle u kojim ćete ga čuvati. Uspite sirup u tople tegle i nemojte ih zatvarati dok se skroz ne ohladi.
Ovako pripremljen sirup od maslačka, smatra se super namirnicom. Pomaže u čišćenju toksina iz krvi, podizanju imuniteta, kao i kod mnogih oboljenja jetre i probavnog trakta. Također, sirup od maslačka je dobar za kašalj, bronhitis, i ostale raspiratorne bolesti. Nadamo se da vam se sviđa recept za sirup, ako je tako podjelite ga s prijareljima.
Izvor: narodnilijek.com

Nema komentara

Autor slika teme: kcline. Pokreće Blogger.