Pustolovine Tom Sojera



“Pustolovine Toma Sawyera” roman je koji možemo smatrati i autobiografijom jer se temelji na doživljajima samog Twaina. Autor ga je pisao čak u tri navrata. Prvi dio je napisao u zimu 1872. godine, drugi dio u proljeće 1875. godine i završni dio u ljeto te iste godine.
Zbog jednostavnog stila pisanja, uz mnoštvo pripovijedanja i humora, roman je interesantan kako djeci, tako i odraslima. Autor je njime htio i odrasle čitatelje podsjetiti na djetinjstvo.
Pripovijedanje u romanu teče linearno, bez paralelnih radnji. Roman se ističe zbog mnoštva događaja pa ga možemo nazvati i pustolovnim romanom iako se radnje vrti samo oko jednog, glavnog lika – Toma Sawyera.
Svi događaji koji su se u romanu dogodili vrte se oko jednog lika i ne bi bili mogući bez Toma Sawyera. On se ističe zbog svoje inteligentne, neobuzdane i humoristične naravi. Tom je osoba koja se može snaći u svakoj životnoj situaciji i ništa za njega nije nemoguće. Ako mu se i dogode nedaće u životu, on na njih gleda kao na izazov i odmah se uhvati u koštac s njima i pokušava ih riješiti. Pokreće ga veliki optimizam usprkos svim razočaranjima koja su mu se dogodila.
Likovi nigdje u knjizi nisu opisani detaljno i autor se nigdje ne bavi isključivo njihovim opisima. Prvenstveno je orijentiran na događaje koji se nižu od samog početka kada se čitatelj već u uvodu romana našao u samoj radnji. kroz sve te događaje, autor je na neki način opisao i likove, tj. pomogao nam da shvatimo njihov karakter. Tako tijekom čitanja ni sami nismo svjesni koliko zapravo saznajemo o likovima. Jer svaki događaj, svaka pustolovina, donosi nam neku novu osobinu, vrlinu ili manu lika.
Vrsta djela: pustolovni roman
Vrijeme radnje: sredinom 19. stoljeća
Teta ga je radi toga sljedeći dan, u subotu, stavila u kaznu te mora okrečiti cijelu dvorišnu ogradu. No, Toma ništa ne može sputati niti zaustaviti u naumu da se izvuče. On svoje prijatelje uvjeri kako je krečenje jako zabavno te oni sav posao odrade umjesto njega i još mu i plate za to. Kada je posao bio gotov, teta Polly je bila jako iznenađena i nije mogla vjerovati da je Tom tako brzo i dobro uspio sve to obojiti. Za nagradu ga pušta da se ode igrati i daje mu jabuku.
Tom provodi vrijeme igrajući se sa svojim prijateljem Joe Harperom te u tom trenu ugleda predivu djevojčicu imenom Becky Thatcher. Tom se zaljubi u nju na prvi pogled.
U nedjelju Tom mora prisustvovati misi i to odjeven u svečanu odjeću, lijepo odijelo i svečane cipele. Tomu se nikako nije sviđao ovakav izgled koji ga je s jedne strane sputavao. Na ulazu u crkvu dobivale su se ceduljice s obzirom na to koliko je tko poznavao Sveto Pismo. Tom je zamijenio svoj zarađen novac s ceduljicama i tako dobio svoj primjerak Biblije.
U ponedjeljak je trebalo poći u školu, no, Tomu se to baš i nije dalo pa je odlučio glumiti da je bolestan. Ipak, teta prepoznaje njegovu glumu pa se Tom mora zaputiti u školu. Putem je sreo sina pijanice koji dane provodi ne radeći ništa jer ne ide u školu. Njegovo ime je Huckleberry Finn. Njih dvoje se tada dogovore da će se naći navečer i ići na groblje.
Pošto se Tom zapričao s Huckom, zakasnio je u školu. Učiteljica ga odluči kazniti i to tako da mora sjediti s djevojčicom u klupi. Srećom po Toma, radi se o djevojčici Becky u koju je Tom zaljubljen. On joj odmah iskaže svoje osjećaje i želi da se zaruče. Becky odmah pristaje, no kada saznaje da je Tom već bio zaručen s drugom djevojčicom, rasplače se i prekida zaruke.
Navečer se Tom sastaje s Huckom i po dogovoru odlaze njih dvojica na groblje. Ali ni sami nisu slutili da će tamo vidjeti pravo ubojstvo. Naime, došlo je do svađe i tučnjave između Muffa Pottera koji je bio pijan, kriminalca Crvenog Joea i doktora Robinsona. Crveni Joe je nožem upiknuo doktora, a u tom trenu dječaci od straha pobjegnu i kažu jedan drugome da neće nikada nikome ovo reći.
Informacija o ubojstvu na groblju brzo se proširila mjestom. No, kako je nož kojim je ubojstvo počinjeno pripadao Potteru, on je glavi osumnjičenik. Ne pomaže mu ni ubojica Crveni Joe, koji će čak i svjedočiti protiv njega ne bi li još više sebe osigurao. Tomu proradi savjest te ga muče noćne more oko cijelog događaja.
Toma muče brojni problemi, svađa se s tetkom, a tužan je i radi toga što ga je Becky odbila te odluči iz svih tih razloga pobjeći od kuće. Putem sretne prijatelja Joea Harpera koji je i sam odlučio isto te se upućuju u gusarsku avanturu. Pridružuje im se i prijatelj Huck Finn te sva trojica ukradu splav i krenu plovidbu. Plovili su nizvodno rijekom od St. Petersburga sve do Jacksonova otoka.
Iako im se život na otoku činio idealnim i poželjeli su nikad se ne vratiti, kod prijatelja se počela javljati čežnja. Tom ih ipak uvjerava da ostanu na otoku. U isto vrijeme saznali su da mještani pretražuju rijeku i traže ih. Tomu je bilo žao tetke Polly pa se odluči jedne noći kada su njegovi prijatelji spavali, iskrasti te joj ostaviti poruku u kući da je dobro i da je živ. No prilikom posjeta, on zatekne tetku u društvu Joeove majke, Mary – sestrične i Sida kako plačući planiraju pogreb. U taj čas se Tom predomisli.
Kada se vratio prijateljima na otok, iznio im je novi plan. Oni provode dane uživajući u igri, a Huck ih je čak i naučio pušiti. Nakon toga, obuzela ih je slabost i mučnina. Uskoro otok zahvati oluja te su oni primorani potražiti zaklon.

Nema komentara

Autor slika teme: kcline. Pokreće Blogger.